Eski Mısır'da Kadın, Aile ve Evlilik

Eski Mısırlıların akrabalık ve evlilik bağlarıyla, günümüz dünyası arasında derin farkla içermektedir. Eski Mısırlılar evliliği kutsal bir bağ olarak bilirlerdi. Çoğu heykel ve yazıtlarda, erkek kadın ilişkileri resmedilmiştir. Çoğu mitlerde de Eski Mısır evlilikleri ile ilgili anlatılanlar yanlıştır.

Eski Mısır'da Kedi

Kedi ailesinin tarihine baktığımızda 20 milyon yıllık uzun bir ömürleri olduğunu görüyoruz. İlk kedilerin oligacene döneminde Afrika'da ortaya çıktığı sanılıyor. Keskin dişli kaplan (Halaphoneus) ve günümüzün modern kedisi (Dimictisti) olmak üzere iki tür... Evcil kedilerin nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmiyor ancak en eski kayıtlar, evcil kedilerin 5 bin yıldır var olduklarını ve Mısır'dan geldiğini gösteriyor.

Hiyeroglif Yazısı

Eski Mısır medeniyeti, Mezopotamya'da aynı tarihlerde kurulmuş şehir devletleriyle birlikte, tarihin en eski uygarlıklarından biri ve döneminin en ileri sosyal düzenine sahip organize devleti olarak bilinir.

Eski Mısır'da Büyü ve Büyücülük

Eski Mısır'da son derece doğal olarak bilinen bir olguydu büyüler. Ancak yine de herkes buyu yapamazdi. Bu konuda özel yetenekleri olan Tanrılarla iletisim kurabilen kişiler büyü yapabiliyordu. Büyülerin kimi kötü yani kara büyü niteligindeydi kimisi koruma büyüsü kimisi ise buyu bozmaya yarayan büyülerdi.

Piramitler Nasıl İnşa Edildi?

Dünyanın her yerinde ilkokul çağındaki çocuklara, piramitlerin binlerce kölenin on yıllar boyu süren çalışması ile yapıldığı öğretilir. Hatta şimdi dışarıya çıkıp gördüğünüz ilk yüz kişiye piramitlerin nasıl inşa edildiğini sorsanız, çoğunun vereceği cevap bundan çok da farklı olmaz.

18 Ocak 2011 Salı

Eski Mısır'da Evler

Birçok bölüm için eski Mısır evleri taşınılabilir ve sıklıkla bulunabilen malzemeler kullanılarak inşa edilmişti. Bu da zenginler arasında bile eski Mısır ev tasarımlarının biraz değişiklik gösterdiği anlamına geliyordu. Aşağıdaki resim eski Mısır evlerinin nasıl göründüğünü hayal etmenizi kolaylaştıracaktır.

Eski Mısır’da ağaç son derece kıttı, neredeyse yoktu. Eski Mısır’ın sıklıkla üretebilmeye yetkin olduğu iki yapı malzemesi, birkaç yontma taşın yanı sıra toprak ve papirüs kamışıydı. Bu yüzden birçok bölüm için, eski Mısır evlerinin büyük çoğunluğu çamur tuğlalardan inşa edildi. Mısır’daki eski çamur evler ilk olarak sama ve çamurun karışımından yapılırdı. Karışım ondan sonra eski Mısır’ın kavurucu güneşinin altında pişirilmeye ve kurutulmaya terk edilmiş tuğlalar haline getirilirdi. Çamurun sık bulunmasının yanı sıra, pek de dayanıklı değillerdi. Çok kısa bir süre içinde, genellikle birkaç yıl, çamur tuğlalardan yapılmış eski bir Mısır evi bozulmaya ve parçalanmaya başlardı. Eski Mısır çamur evleri genellikle Mısır’da aşağı bir tabaka olan ve gücü bundan başka çok azına yetecek olan sıradanlar tarafından yapılır ve içinde yaşanırdı.

Taş Evlerin Kalıntıları

Mısır’da güçlü soylular tarafından yaptırılan eski evler sıradanlar tarafından yapılandan çok daha farklıydılar. Bu evleri inşa ettirebilenler kendi eski Mısır evlerini taş ocağından alınmış taşlardan yaptırdılar. Taştan yapılmış eski Mısır evleri daha dayanıklı ve katı yapılırdı. Güçlülerin gücü evlerini fakir ailelere nazaran çok daha lüks eşyalarla doldurmaya yeterdi. Mısır’da zengin aileler tarafından yaptırılmış eski evlerin yerlerinin mermerle döşenmiş ve duvarlarının güzelce boyanmış olması muhtemeldi.

Sıradanlar ve üst tabaka tarafından inşa edilmiş eski Mısır evleri birçok açıdan farklılık göstermiş olsa da, birçok açıdan da, eski Mısır ikliminin yakıcı sıcaklığını mümkün olduğunca rahat bir şekilde atlatmak için benzerdiler. Neredeyse tüm Mısır evleri düz bir çatıyla birlikte inşa edilmişti. Bu sadece büyük ihtimalle inşa sürecini daha kolaylaştırmakla kalmadı, ayrıca düz çatılar kavurucu Mısır güneşinden biraz soluk alma alanı bıraktı. Aileler genelde eski Mısır evlerinin çatısında oturur, yer ve uyurdu.

Tipik eski Mısır evlerinin ve yuvalarının bir diğer benzerliği ise, bir ocağın varlığıydı. Zengin eski Mısır evlerinde bile, yemek hazırlamak için bir ocağa ihtiyaç vardı. Mısır ulusunun kurak ikliminden dolayı, çok yaygın olsa da, bir eski Mısır evinin ocağına ısıtmak için ihtiyaç duyulması düşük bir ihtimal.

Ağaç azlığından dolayı ev eşyalarının bolluğu eski Mısır evlerinin çoğunda yaygın değildi. Daha zengin Mısır evlerinde bile en yaygın eşyalar şunlardı; ayaklı tabure ve kasa.



Kaynak: http://www.ancient-egypt-online.com/ancient-egypt-houses.html
Türkçe Çeviri: Burak Şenel